به عقیده کارشناسان ثبات در بازار ارز موجب افزایش بازدهی بورس تا ۹۱ درصد و از بین رفتن حباب قیمت در بازار مسکن شده است. کاهش نوسانهای مقطعی، چشم انداز ثبات در بازار ارز تاثیرات مثبت خود را به آرامی نشان می هد.
به گزارش فرارو، به کف رسیدن قیمت مسکن و تخلیه حباب از این بازار قیمت را در برخی از مناطق تا ۴۰ درصد کاهش داده است. رییس اتحادیه کشوری مشاوران املاک کاهش نرخ ارز و سکه را عامل نزدیک کردن بازار مسکن به ثبات دانسته است. از اواخر تابستان سال گذشته با نوسانات نرخ ارز، مسکن نیز تحت تاثیر قرار گرفت. به گفته lمصطفی قلی خسروی در فاصله خردادماه امسال تا پایان شهریورماه، قیمت مسکن در برخی مناطق تهران تا ۴۰ درصد نسبت به اوج قیمت در یک سال منتهی به انتخابات ریاستجمهوری، کاهش پیدا کرده است.
بر اساس اعلام مرکز آمار قیمت مسکن در بهار امسال نسبت به بهار پارسال بیش از ۶۷ درصد رشد داشته است و درست از فروردین امسال بازار مسکن با رکود همراه شد و این رکود نیز تحت تاثیر بلاتکلیفی بازار از تغییر دولت باقیماند. حال اما پس از انتخابات با کاهش و به ثبات رسیدن قیمت ارز آنچه از وضعیت آینده بازار مسکن شنیده میشود، ادامه روند کاهشی قیمتها و بهبود خرید و فروش در پاییز و اوایل زمستان است.
از سوی دیگر مهار نوسان در بازار ارز و سکه و زمینگیر نمودن این بازارها عملا تمامی فعالیتهای معاملهگران به بورس اوراق بهادار منتقل شده و از اینرو بورس با حضور بیسابقه نقدینگی مواجه است. بورس در هفته گذشته بازدهی سال جاری خود را به رقم ۳/۹۱ درصد رساند؛ هرچند بورس تا رقم بازدهی سال ۸۲ (۱۲۴درصد) فاصله دارد اما کارشناسان بازار امیدوارند با توجه به باقی ماندن ۵ ماه از سال، بورس بتواند رکورد بازدهی سالانه خود را شکسته و بیشترین بازدهی در عمر شاخص جدید را به ثبت برساند.
هر چند وارد کنندگان و صادرکنندگان منافع کاملا متناقضی از کاهش یا افزایش قیمت ارز دارند. بسیاری از شرکتهای بزرگ و تاثیرگذار بورسی، دستهای هستند که با افزایش نرخ ارز سودآوری شان بهشدت افزایش یافته و میتوانند روزهای سبزی را نصیب سهامدارانشان کنند. چراکه محصولات صادراتیشان را با دلار گرانتر فروخته و ریال بیشتری به دست میآورند. در مقابل، واردکنندگان، از این افزایش نرخ متضرر خواهند شد و قیمت سهامشان در جریان نزول قرار خواهد گرفت.
با این حال سعید شیرزادی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگویی با روزنامه شرق معتقد است که آنچه سبب رشد سودآوری شرکتهای بورسی میشود، ثبات نرخ ارز است. چراکه تاثیر منفی افزایش یا کاهش نرخ ارز برای شرکتها و صنایع را میتوان با اصلاح پیبهای یا تغییر سیاستهای مالی تصحیح کرد.
در مقابل برخی دیگر از کارشناسان قیمت کنونی ارز را واقعی نمی دانند و معتقدند که بانک مرکزی با پائین نگه داشتن قیمت ارز موجب افزایش واردات و کاهش تولید می شود.